Hur aktiverar eller inaktiverar jag ett Windows 10-användarkonto?

Om du vet hur du använder flera lokala användarkonton på Windows 10 kan du skapa så många lokala användarkonton som du behöver. Utmaningen ligger i hur man hanterar Windows 10-användarkonton om det finns för många. Så, kan jag inaktivera ett Windows 10-konto?

Här är vad som händer när du inaktiverar ett konto och hur du gör det.

Vad betyder att inaktivera ett användarkonto?

Att inaktivera ett Windows-konto skiljer sig från att radera det. Att ta bort ett konto tar bort allt i det. Det inkluderar personliga inställningar, appar och filer. Å andra sidan tar du bara bort kontoikonen om du inaktiverar ett konto.

Att inaktivera konton kan vara en utmärkt extra säkerhetsåtgärd för att skydda din dator om du inte vill att andra användare ska försöka komma åt konton som de inte borde. Kombinera sådana säkerhetsåtgärder med robust antimalware-program som Auslogics Anti-Malware, om vissa användare skapar säkerhetshot.

Inaktivera användarkonton

Använda kommandotolken (Windows 10 Home och Pro)

Hem-, Enterprise- och Pro-versioner av Windows 10 erbjuder Command Prompt-funktionalitet för att aktivera och inaktivera lokala användarkonton. Den här metoden är enkel eftersom kommandotolken kan nås snabbt.

Följ denna process:

  1. Klicka på Windows Start-knapp.
  2. I sökrutan skriver cmd
  3. Leta upp kommandotolken inom de alternativ du får.
  4. Högerklicka på kommandotolken. Välj Kör som administratör.
  5. När kommandotolken öppnas ser du en uppmaning om att skriva.
  6. Skriv det här kommandot (ersätt med namnet på kontot du inaktiverar): nätanvändare / aktiv: nej
  7. Vänta tills kommandot har slutförts och stäng sedan Kommandotolken.

Nu är användarkontot inaktiverat. När du loggar in på Windows ser du det inte som ett aktivt konto.

Om du inte kommer ihåg namnet på kontot du vill inaktivera kan du hitta det i kommandotolken också. För att göra det, skriv: net user .

Kommandotolken visar en lista över användarkonton.

Använda datorhanteringsverktyget (Windows 10 Pro)

Windows 10 Pro-användare har det tillagda alternativet att använda Computer Management Tool för att inaktivera användarkonton.

Datorhanteringsverktyget ger tillgång till flera administrativa verktyg, inklusive Performance Monitor, Disk Manager, Device Manager, Task Scheduler, bland andra. Den har också avsnittet Lokala användare och grupper, som du kan använda för att begränsa användaråtkomst på din enhet.

Följ denna process:

  1. Gå till Windows Start-meny.
  2. Sök efter datorhantering
  3. Ett alternativ till steg 2: tryck på Windows + X och välj Computer Management i Power Users-menyn.
  4. Fönstret Datorhantering öppnas. Navigera till Systemverktyg, sedan till Lokala användare och grupper och slutligen till Användare.
  5. Den högra delen visar alla användarkonton.
  6. Identifiera det användarkonto du vill inaktivera och högerklicka på det.
  7. Klicka sedan på Egenskaper .
  8. Egenskapsfönstret öppnas. Markera kryssrutan märkt Kont är inaktiverad .
  9. Spara ändringarna genom att klicka på OK.

När du har stängt datorhantering kommer användarkontot att inaktiveras.

Aktivera användarkonton

När du vill återaktivera de inaktiverade användarkontona följer du mycket av samma process som du gjorde när du inaktiverade kontona.

För Home-, Enterprise- och Pro-versionerna av Windows 10 använder du kommandotolken:

  1. Klicka på Windows Start-knapp.
  2. I sökrutan skriver cmd
  3. Leta upp kommandotolken inom de alternativ du får.
  4. Högerklicka på kommandotolken. Välj Kör som administratör.
  5. När kommandotolken öppnas ser du en uppmaning om att skriva.
  6. Skriv det här kommandot (ersätt med namnet på det konto du aktiverar): netanvändare / aktiv: ja
  7. Vänta tills kommandot har slutförts och stäng sedan kommandotolken.

För Windows 10 Pro använder du datorhanteringsverktyget:

  1. Gå till Windows Start-meny.
  2. Sök efter datorhantering.
  3. Ett alternativ till steg 2: tryck på Windows + X och välj Computer Management i Power Users-menyn.
  4. Fönstret Datorhantering öppnas. Navigera till Systemverktyg, sedan till Lokala användare och grupper och slutligen till Användare.
  5. Den högra delen visar alla användarkonton.
  6. Identifiera det användarkonto du vill aktivera och högerklicka på det.
  7. Klicka sedan på Egenskaper .
  8. Egenskapsfönstret öppnas. Avmarkera kryssrutan Kontot är inaktiverat .
  9. Spara ändringarna genom att klicka på OK.